Pim Cuijpers

Pim Cuijpers studeerde orkestdirectie aan het conservatorium van Amsterdam, bij de dirigenten Ed Spanjaard en Lucas Vis. Al tijdens zijn studietijd fungeerde hij met regelmaat als assistent voor onder andere de dirigenten Ed Spanjaard, Ivan Meylemans, Bas Wiegers en Antony Hermus, bij gezelschappen als het Orkest van het Oosten, het Gelders Orkest, het Nieuw Ensemble, het Amsterdamse conservatoriumorkest, Dutch National Opera Academy (DNOA), het Nationaal Jeugdorkest (NJO) en het Nederlands Studenten Orkest (NSO).
Later volgden assistentschappen bij de operaproducties a little night music, bij de Nederlandse Reisopera en Fantasio, Opera Zuid. In 2019 maakte Pim zijn debuut bij het Orkest van het Oosten in een serie jeugdvoorstellingen.

Momenteel is Pim vaste dirigent van het Nijmeegs studentenorkest CMC en van symfonieorkest Musica Den Haag. Daarnaast dirigeert hij verschillende projecten, variërend van  ensemblebezetting tot groot symfonisch repertoire. In het voorjaar van 2024 staat de 60e tour  van het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) onder zijn leiding.

In samenwerking met de zangafdeling van het Conservatorium van Amsterdam leidde Pim een volledig geënsceneerde operaproductie van Puccini’s Suor Angelica.
Met het Nederlands Symfonie Project (NeSP) vormde hij in 2013 zijn eigen orkest: dit projectorkest, bestaande uit voornamelijk conservatoriumstudenten, vierde in 2022 haar 10-jarig bestaan, dat werd bekroond met een groot finale-project.
Naast het brengen van reguliere concertprogramma’s zoekt Pim graag naar verbinding met andere kunstvormen rondom het concertpodium. Zo waren er in de afgelopen jaren verschillende samenwerkingen met acteurs, dansers, dichtkunst en zandkunstenaar Gert van der Vijver.

Pim werkte onder meer samen met Gregor Horsch, Floris Mijnders, Jeannette van Schaik, Thomas Beijer, Ramon van Engelenhoven, Nikola Meeuwsen en Anna Fedorova.

Buiten zijn dirigeerwerkzaamheden werkt Pim bij NPO Klassiek als freelance muzieksamensteller voor omroep NTR.

Foto’s: Rene Knoop, Veerle Bastiaanssen