Uncategorized

Nijmeegs Studentenorkest wint oliebollenactie RU!

Het Nijmeegs Studentenorkest heeft dit jaar de oliebollenactie van de Radboud Universiteit gewonnen met het voorstel ‘Nieuwe Muziek voor een Nieuw Publiek’. De opbrengst van de oliebollen die worden verkocht op de campus van de Radboud Universiteit gaat naar het concert dat het orkest geeft op vrijdag 18 mei in de HAN in Nijmegen. Tijdens dit concert zal een compositie van Xavier van de Poll in wereldpremière gaan.

Van maandag 11 tot en met vrijdag 15 december vindt alweer de derde oliebollenactie op de Radboud Universiteit plaats. Met deze actie wordt geld geworven om de droom van een studie- of studentenvereniging te verwezenlijken. Op maandag tot en met donderdag staat de oliebollenkraam van Denies op de campus van de Radboud Universiteit en op vrijdag op de Novi Tech Campus.

Het Nijmeegs Studentenorkest speelt al meer dan 80 jaar klassieke muziek. Het is echter een lang gekoesterde droom om een volledig nieuw stuk voor het orkest te laten componeren. De jonge componist Xavier van de Poll heeft deze opdracht gekregen. Van de Polls muziek wordt onder de moderne klassieke muziek geschaard, maar zijn stijl is minder atonaal dan van andere componisten van zijn generatie. In zijn composities is de romantische traditie hoorbaar. Het stuk draagt de titel ‘Beyond the Pale’. Naast dit werk staan de Water Goblin van A. Dvorak, Pohadka van J. Suk en Three Dances uit de Bartered Bride van B. Smetana op het programma.

Tijdens het concert op vrijdag 18 mei 2018 in de Aula van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen beleeft deze compositie haar wereldpremière. Het orkest wil bij die gelegenheid niet alleen nieuwe muziek laten klinken, maar ook een nieuw publiek verwelkomen. Om klassieke muziek voor meer mensen toegankelijk maken, werkt het orkest samen met de Voedselbank Nijmegen. Vijftig cliënten van de Voedselbank krijgen vrijkaarten voor het concert. Bovendien helpen de orkestleden met het samenstellen en uitdelen van de voedselpakketten.

Kaarten voor het concert in Nijmegen zijn hier te bestellen.